Kiszona kapusta duszona z papryką i pieczarkami

Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami
Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kapusta kiszona duszona z papryką i pieczarkami to znakomity dodatek obiadowy - do makaronu, kasz, klusek, czy ziemniaków, pieczywa również. Idealny obiad wegeteriański. Smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny wegeteriański bigosik, ponieważ w daniu dominuje słodki, paprykowy smak. Jest pyszna! Proste, tanie danie, które ma jeszcze tą zaletę, że można zrobić je w większej ilości i odgrzewać wg potrzeby.

Składniki:
Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
1 kg kiszonej kapusty
400 g pieczarek
1 cebula
2 duże czerwone papryki
kilka suszonych grzybków - opcjonalnie
sól, pieprz
kminek
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 szklanka wody lub bulionu

Przygotowanie:

  • kapustę kiszoną zalać szklanką wody i gotować pod przykryciem
  • w międzyczasie zeszklić obraną, pokrojoną cebulę, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, oprószyć pieprzem i podsmażać, aż z pieczarek odparuje woda i zaczną się złocić
  • przekroić paprykę, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w dużą kostkę
  • do garnka z gotującą się kapustą dodać pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki i kminek. Dusić do miękkości kapusty
  • na koniec zagęścić kapustę mąką
  • podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów