Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Super kremowa, super rozgrzewająca zupa na jesień. Dyniowa, oczywiście!
W sezonie robię ją naprawdę często, bo nie ma chyba nic prostszego do przygotowania na obiad :)
Tym razem, przed gotowaniem, upiekłam dynię. Jeśli jednak używacie odmiany hokkaido, możecie bez obaw, razem ze skórką od razu wrzucić ją do garnka, a potem tylko zmiksować!
proporcje na 4 porcje.
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym Składniki- dynia - 1 mała sztuka
- szalotka - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- oliwa - 2 łyżki
- woda/bulion - ok. 3 szklanek
- pasta curry - do smaku, ok. 1/2-1 łyżeczki
- sól - do smaku
- grzanki razowe - do podania
- tymianek - do podania
Dynię hokkaido pokrój w kostkę, pozostałe gatunki pokrój w szerokie "księżyce", skrop oliwą i zapiekaj 20 minut w temp. 200 oC- do miękkości, po czym obierz ze skórki i pokrój.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę i czosnek, podlej odrobiną wody, dodaj dynię, wymieszaj. Zalej wodą/bulionem, przypraw pastą curry i gotuj kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia.
Zupę zmiksuj na gładki krem, przypraw do smaku solą, ewentualnie jeszcze pastą curry (dla lubiących ostre dania). W razie konieczności, jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody i wymieszaj. Podawaj z grzankami, posypane listkami tymianku.