Kupiłam ostatnio w jednym z marketów małe kabaczki. Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone.
Cieszmy się świeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli.
Dziś zapiekanka z tortellini, indykiem, którego podsmażyłam z przyprawą kebab - gyros, do tego papryka, kukurydza, suszone pomidory i cukinia. Dodałam jeszcze natkę pietruszki i wszystko posypałam startą mozzarellą.
Letni klops musi się czymś różnić od zimowego. Zwykle o tej porze roku dodaję do niego dużo świeżych ziół. Ale tym razem postanowiłam iść w kolor, bo sam z siebie klops drobiowy byłby dość blady. Dodanie pomarańczowej, młodej, słodkiej marchewki znacznie go ożywia. Ciekawym dodatkiem też są pestki słonecznika, którymi posypałam wierzch.
Zapraszam Was dziś na wegetariańską pieczeń, bądź jak kto woli pasztet z cukinii. Super sprawa jako dodatek do kanapek, jeśli znudziły się komuś codzienne wędliny. Jest łatwa i w miarę szybka do wykonania nie licząc czasu pieczenia.