Tosty z grzybami i serem
Są takie dni, szczególnie po powrocie z urlopu ;), że w mojej lodówce jest najwięcej światła i jakieś podstawowe produkty, które przetrwały próbę czasu. I tak patrząc w jej wnętrze dojrzałam mój ukochany ser Bursztyn, który zawsze mam na stanie i grzyby które jakimś cudem przetrwały w całkiem dobrym stanie i postanowiłam przygotować z nich pyszne śniadanie. Chrupiące tosty z nadzieniem z sera i grzybów okazały się hitem na tyle, że postanowiłam opublikować tą arcyskomplikowaną recepturę na blogu ? Jeżeli jednak masz w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, tosty z indykiem, żurawiną i brie lub tosty z boczkiem, serem i figami, wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Tosty z grzybami i serem(4 porcje)
Składniki:
- 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki startego sera Bursztyn
- 8 kromek chleba, u mnie tostowy
- masło do posmarowania chleba
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez minutę, żeby miały szansę się zarumienić. Następnie wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę.
- Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia.
- Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem.
- Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry).
- Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty i smaż przez 1-2 min, odwróć na drugą stronę i smaż aż będą pięknie rumiane a ser rozpuszczony i podawaj! Można też je upiec w zwyczajnym opiekaczu.
Smacznego!
English version
Mushroom grilled cheese(4 servings)
Ingredients:
- 450 g mushrooms, sliced
- 1 tbsp vegetable oil
- 1/2 small onion, finely diced
- 1 clove of garlic, minced
- 2-3 tbsp white wine (optional)
- 1 tbsp of butter
- 2 cups grated cheese of your choice
- 8 slices of bread
- butter for spreading
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat oil in a large pan over medium-high heat, add the mushrooms, season with salt and cook for 1 minute without stirring until browned. Next stir and cook for 2 minutes and add onion with garlic and cook stirring for 1 minute.
- Add white wine, cook craping any brown bits until reduced, and mix in butter. Season to taste with salt and pepper and remove from heat.
- Remove mushrooms to a medium bowl and mix in grated cheese.
- Spread some butter on one side of each slice and distrubute the mushroom mixture evenly among 4 slice and top each slice with other pieces of bread butter side up.
- Heat large pan or grill pan over medium heat, add sandwiches and cook for 1-2 minutes, the flip and cook until golden brown, and serve!
Enjoy!