Tosty z grzybami i serem

Tosty z grzybami i serem

Są takie dni, szczególnie po powrocie z urlopu ;), że w mojej lodówce jest najwięcej światła i jakieś podstawowe produkty, które przetrwały próbę czasu. I tak patrząc w jej wnętrze dojrzałam mój ukochany ser Bursztyn, który zawsze mam na stanie i grzyby które jakimś cudem przetrwały w całkiem dobrym stanie i postanowiłam przygotować z nich pyszne śniadanie. Chrupiące tosty z nadzieniem z sera i grzybów okazały się hitem na tyle, że postanowiłam opublikować tą arcyskomplikowaną recepturę na blogu ? Jeżeli jednak masz w lodówce troszkę więcej składników, a lubisz takie pyszne i szybkie śniadania polecam też tosty z boczkiem, brie i karmelizowaną cebulą, tosty z indykiem, żurawiną i brie  lub tosty z boczkiem, serem i figami, wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis.

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tosty z grzybami i serem

(4 porcje)

Składniki:

  • 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki startego sera Bursztyn
  • 8 kromek chleba, u mnie tostowy
  • masło do posmarowania chleba
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej olej na dużej i szerokiej patelni, włóż grzyby, dopraw szczyptą soli i smaż bez mieszania przez minutę, żeby miały szansę się zarumienić. Następnie wymieszaj, smaż przez kolejne 2 minuty, po czym dodaj cebulę wraz z czosnkiem i smaż mieszając przez kolejną minutę.
  2. Wlej białe wino, gotuj zdrapując drewnianą łyżką podsmażone drobinki z dna patelni, aż wino praktycznie odparuje i na koniec wmieszaj masło. Dopraw całość solą i pieprzem jeżeli to konieczne i zdejmij z ognia.
  3. Przełóż grzyby do średniej miski i wymieszaj ze startym serem.
  4. Wysmaruj masłem wszystkie kromki chleba, wyłóż grzyby z serem na na 4 kromki (na stronie bez masła) i przykryj je resztą kromek (masłem do góry).
  5. Rozgrzej dużą patelnię lub patelnię grillową, ułóż na niej tosty i smaż przez 1-2 min, odwróć na drugą stronę i smaż aż będą pięknie rumiane a ser rozpuszczony i podawaj! Można też je upiec w zwyczajnym opiekaczu.

Smacznego!

Zdjęcie - Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Mushroom grilled cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 450 g mushrooms, sliced
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1/2 small onion, finely diced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 2-3 tbsp white wine (optional)
  • 1 tbsp of butter
  • 2 cups grated cheese of your choice
  • 8 slices of bread
  • butter for spreading
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Heat oil in a large pan over medium-high heat, add the mushrooms, season with salt and cook for 1 minute without stirring until browned. Next stir and cook for 2 minutes and add onion with garlic and cook stirring for 1 minute.
  2. Add white wine, cook craping any brown bits until reduced, and mix in butter. Season to taste with salt and pepper and remove from heat.
  3. Remove mushrooms to a medium bowl and mix in grated cheese.
  4. Spread some butter on one side of each slice and distrubute the mushroom mixture evenly among 4 slice and top each slice with other pieces of bread butter side up.
  5. Heat large pan or grill pan over medium heat, add sandwiches and cook for 1-2 minutes, the flip and cook until golden brown, and serve!

Enjoy!

Zdjęcie - Tosty z grzybami i serem / Mushroom grilled cheese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów