Pieczony klops drobiowy z marchewką i jabłkiem
Letni klops musi się czymś różnić od zimowego. Zwykle o tej porze roku dodaję do niego dużo świeżych ziół. Ale tym razem postanowiłam iść w kolor, bo sam z siebie klops drobiowy byłby dość blady. Dodanie pomarańczowej, młodej, słodkiej marchewki znacznie go ożywia. Ciekawym dodatkiem też są pestki słonecznika, którymi posypałam wierzch. Nie widać ich co prawda spod glazury, ale stanowią niespodziankę w konsystencji tej pieczeni.
klops drobiowy z marchewką i jabłkiem
- 500 g mielonego mięsa drobiowego,
- 1 pojedyncza pierś kurczaka,
- 1 czerstwa bułka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki musztardy dijon,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 1 mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki łuskanego słonecznika,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki syropu klonowego,
- sól, pieprz
klops drobiowy z marchewką i jabłkiem - przepis
Namocz czerstwą bułkę 30 minut przed wyrabianiem klopsa. W dużej misce wymieszaj jajka i musztardę. Bardzo drobno, najlepiej malakserem, posiekaj cebulę, marchewkę, jabłko i czosnek, dodaj do jajek. Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę i razem z mięsem mielonym dodaj do pozostałych składników. Bułkę dobrze odciśnij i wyrób razem z mięsem. Podłużną blaszkę keksówkę o wymiarach ok. 8x22 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do środka mięso, wyrównaj powierzchnię i posyp słonecznikiem, który lekko dociśnij. Piecz 30 minut w 200 st. C. Posmaruj wierzch klopsa mieszanką koncentratu z syropem klonowym i piecz jeszcze 10-15 minut. Przed krojeniem odstaw na 10 minut.