Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem

Wrzesień częstuje nas raczej chłodną aurą, co zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu pod kocem. Czasami za kompana mam „Małego księcia”, czasami męża, od czasu do czasu film, który planowałam obejrzeć ze sto lat temu…

Na takie okazje dobrze jest mieć coś dobrego do podjadania. Flammkuchen sprawdza się idealnie na takie jesienne, słotne wieczory. Świetnie smakuje właśnie jako przekąska do podjadania, ale może być też niecodziennym dodatkiem do rozgrzewających zup. W obu przypadkach bardzo lubię tę niemiecką odmianę pizzy.

Flammkuchen to prosty placek chlebowy z dodatkiem aromatycznej cebuli i wędzonego boczku – proste, tanie, a takie smaczne.

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(3-4 porcje)

  • 200g mąki pszennej typ 00
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 125ml wody
  • 250g cebuli
  • 150g wędzonego boczku
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, mąki, soli i oleju zagnieć elastyczne, gładkie ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Nie powinno być zbyt twarde, ale nie może też się kleić. Owiń folią i odstaw na około  godzinę, by odpoczęło.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Cebulę pokrój cienko w piórka, a boczek w plasterki. Przesmaż lekko na patelni. Tylko do momentu aż cebula zwiotczeje.
  • Ciasto cienko rozwałkuj.
  • Rozsmaruj śmietanę, a następnie rozłóż na wierzchu cebulę i boczek.
  • Piecz przez 10-15 minut lub do chwili aż placek się zacznie rumienić i będzie chrupiący.
  • Pokrój na kawałki i podawaj jako przekąskę lub dodatek do zup i innych dań.

Smacznego!

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet z paryką i serem
1

Omlet z paryką i serem

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej
2

Chrupiące placki z batatów i s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z winogronami i mozzarellą
2

Sałatka z winogronami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Przepisy z tych kategorii

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia