Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem

Wrzesień częstuje nas raczej chłodną aurą, co zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu pod kocem. Czasami za kompana mam „Małego księcia”, czasami męża, od czasu do czasu film, który planowałam obejrzeć ze sto lat temu…

Na takie okazje dobrze jest mieć coś dobrego do podjadania. Flammkuchen sprawdza się idealnie na takie jesienne, słotne wieczory. Świetnie smakuje właśnie jako przekąska do podjadania, ale może być też niecodziennym dodatkiem do rozgrzewających zup. W obu przypadkach bardzo lubię tę niemiecką odmianę pizzy.

Flammkuchen to prosty placek chlebowy z dodatkiem aromatycznej cebuli i wędzonego boczku – proste, tanie, a takie smaczne.

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(3-4 porcje)

  • 200g mąki pszennej typ 00
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 125ml wody
  • 250g cebuli
  • 150g wędzonego boczku
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, mąki, soli i oleju zagnieć elastyczne, gładkie ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Nie powinno być zbyt twarde, ale nie może też się kleić. Owiń folią i odstaw na około  godzinę, by odpoczęło.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Cebulę pokrój cienko w piórka, a boczek w plasterki. Przesmaż lekko na patelni. Tylko do momentu aż cebula zwiotczeje.
  • Ciasto cienko rozwałkuj.
  • Rozsmaruj śmietanę, a następnie rozłóż na wierzchu cebulę i boczek.
  • Piecz przez 10-15 minut lub do chwili aż placek się zacznie rumienić i będzie chrupiący.
  • Pokrój na kawałki i podawaj jako przekąskę lub dodatek do zup i innych dań.

Smacznego!

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciastka owsiane malinowe

Ciastka owsiane malinowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik brownie z brzoskwiniami
1

Sernik brownie z brzoskwiniami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gryczane naleśniki z serkiem labneh i sosem z czerwonej porzeczki
1

Gryczane naleśniki z serkiem l…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Twister z grillowanym kurczakiem (LOW FODMAP, bez glutenu, bez laktozy)
1

Twister z grillowanym kurczaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Śledzie z curry i musztardą
3

Śledzie z curry i musztardą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square