Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem

Wrzesień częstuje nas raczej chłodną aurą, co zdecydowanie sprzyja przesiadywaniu pod kocem. Czasami za kompana mam „Małego księcia”, czasami męża, od czasu do czasu film, który planowałam obejrzeć ze sto lat temu…

Na takie okazje dobrze jest mieć coś dobrego do podjadania. Flammkuchen sprawdza się idealnie na takie jesienne, słotne wieczory. Świetnie smakuje właśnie jako przekąska do podjadania, ale może być też niecodziennym dodatkiem do rozgrzewających zup. W obu przypadkach bardzo lubię tę niemiecką odmianę pizzy.

Flammkuchen to prosty placek chlebowy z dodatkiem aromatycznej cebuli i wędzonego boczku – proste, tanie, a takie smaczne.

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(3-4 porcje)

  • 200g mąki pszennej typ 00
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 125ml wody
  • 250g cebuli
  • 150g wędzonego boczku
  • 200g gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, mąki, soli i oleju zagnieć elastyczne, gładkie ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Nie powinno być zbyt twarde, ale nie może też się kleić. Owiń folią i odstaw na około  godzinę, by odpoczęło.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C.
  • Cebulę pokrój cienko w piórka, a boczek w plasterki. Przesmaż lekko na patelni. Tylko do momentu aż cebula zwiotczeje.
  • Ciasto cienko rozwałkuj.
  • Rozsmaruj śmietanę, a następnie rozłóż na wierzchu cebulę i boczek.
  • Piecz przez 10-15 minut lub do chwili aż placek się zacznie rumienić i będzie chrupiący.
  • Pokrój na kawałki i podawaj jako przekąskę lub dodatek do zup i innych dań.

Smacznego!

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe
2

Vanilliekipferl - kruche rogal…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen

Ciasteczka dla Mikołaja - lebk…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Currywurst
5

Currywurst

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pischinger
2

Pischinger

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Niemiecki chleb żytni z ziarnami
1

Niemiecki chleb żytni z ziarna…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie
1

Königsberger Klopse - Klopsiki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Jesienna pieczeń z dynią i porem

Jesienna pieczeń z dynią i por…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Full English breakfast, czyli mocarne angielskie śniadanie

Full English breakfast, czyli…

food² food²
Food Square

Æbleflæsk - jabłka z bekonem po duńsku

Æbleflæsk - jabłka z bekonem p…

food² food²
Food Square

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z kiełbasą, warzywami i mozzarellą

Tarta z kiełbasą, warzywami i…

Beti Beti
kruche babeczki