Crostate we Wloszech pieka nawet leniwe gospodynie,bo zapach kruchego ciasta najczesciej wypelnionego marmolada albo dzemem -od czasu do czasu musi byc.
Uważam, że warto mieć pod ręką kilka sprawdzonych przepisów, na dobry spód do pizzy, zawsze udające się bułeczki czy na kruche ciasto właśnie. To robi się naprawdę błyskawicznie, jest przy tym niezwykle delikatne i … kruche właśnie, bo to podstawa przecież.
Dziś ponadczasowe dla mnie połączenie smaków - gruszka i niebieski ser, tak jak w tej sałatce. Ja użyłam gorgonzoli, ale jakiego nie dodacie, będzie dobrze. Na wierzchu kleks z ricotty, która poniewierała mi się po lodówce. Pasuje super, polecam. Całość posypana pokruszonymi pistacjami.
Przesmażyć na 1 łyżce oliwy posiekaną cebulę dymkę. Posiekać drobno orzechy, a potem bazylię. Roztrzepać jajko i dodać do niego wątróbkę, orzechy, przesmażoną cebulę, bazylię, wino i doprawić solą i pieprzem. Przekroić jabłka na pół, wydrążyć gniazda nasienne i obficie napełnić farszem...
Ma śliczny, żółto-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje.
Dzisiaj już tak za ciepłymi lodami nie szaleję, wydają mi się za słodkie. Po jednym małym murzynku mam dość słodyczy na trzy dni. Jednak od pewnego czasu zastanawiało mnie, jak takie cudeńka zrobić w domu. Szukałam, czytałam, aż w końcu dowiedziałam się, że to po prostu beza włoska lub szwajcarska...
Na niedzielny podwieczorek fajnie jest przekąsić coś słodkiego. Jak nie przygotowaliśmy jakiegoś ciasta możemy posiłkować się ekspresowym w wykonaniu fondantem, nazywanym inaczej lava cake.
Granola to pyszna i pachnąca propozycja na śniadanie. Proste a w przygotowaniu alternatywa do kupnych mieszanek musli i innych które w sobie zawierają masę cukru, tłuszczów. A tu możemy wymieszać wszelkie nasze ulubione suszone owoce, otręby itp
Choć tak naprawdę w głowie już mam truskawki, takie śniadanie zajadam z prawdziwą przyjemnością. Zamiast słodkich, czerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą.
Pascha to rodzaj sernika na zimno, przygotowuje się ją na bazie twarogu. Można użyć takiego z kostki, albo zrobić samemu, co sprawia, że pascha będzie jeszcze bardziej tradycyjna.
Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje coś, co wedle wszelkich znaków na niebie i ziemi smakować nie powinno. Jakaś rozmoczona buła z cukrem, błeeee... A tu niespodzianka. Danie nie należy do kategorii fit, ani samo zdrowie, nie nadaje się też dla alergików, ale jest za to pysznym sposobem na utylizację różnych resztek.
Kontrast między delikatnym kremem i namoczonymi, tym co najlepsze, biszkoptami sprawia, że tiramisu to jeden z najlepszych deserów świata- przynajmniej dla mnie ;)