Tiramisu

Tiramisu

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak jak nie przepadam za kawowymi deserami, tak kawowy aromat w tiramisu (koniecznie podkręcony jakimś dobrym alkoholem!) naprawdę uwielbiam.

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten kontrast między delikatnym kremem i namoczonymi, tym co najlepsze, biszkoptami sprawia, że tiramisu to jeden z najlepszych deserów świata- przynajmniej dla mnie ;)

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie jestem przy tym purystką i pozwalam sobie na wariacje na temat. Zmieniam rodzaje alkoholu, zamiast biszkoptów używam migdałowych amaretti, dodaję owoce. Kto co lubi!

Proporcje na ok. 4 porcje

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tiramisu

Agata, 25 kwietnia 2014

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Żółtka ubij  cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj, ciągle miksując, serek mascarpone. Przypraw esencją waniliową.

W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz z wcześniej przyrządzonym kremem.

Kawę połącz z alkoholem, mocz w niej biszkopty. Ułóż warstwę ciasteczek na dnie szklaneczki, na nią- warstwę kremu. Ponownie ciasteczka i krem. Schłódź w lodówce. Przed podaniem oprósz wierzch ciemnym kakao.

Kategorie przepisów