Crostata makowa z figami
Crostate we Wloszech pieka nawet leniwe gospodynie,bo zapach kruchego ciasta najczesciej wypelnionego marmolada albo dzemem -od czasu do czasu musi byc.
Jeszcze jest jeden powod -ciasto jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejetnosci wiec naprawde kazdy moze je upiec bez problemu.
Dzisiaj zrobilam crostate z makiem i suszonymi figami z dodatkiem orzechow-czy jest smaczna?-hmmmm!
Musicie spawdzic juz sami.
Zapraszam!
Crostata makowa z figami:
Masa .500 gr masy makowej ( gotowej )
.1 bialko
.5 szt.suszonych fig z orzechami
Ciasto .300 gr maki pszennej
.200 gr cukru pudru
.200 gr masla zimnego ( prawdziwe )
.1 zoltko
.2 lyzki gestej smietany
.1 lyzeczka proszku do pieczenia
.aromat do ciast rumowy
Ponadto .4 lyzki dzemu wisniowego
Wykonanie:
Forme na crostate smarujemy maslem i pudrujemy maka.
Z podanych skladnikow zagniatamy elastyczne ciasto,odcinamy jakies 1/3 czesc na paski i dekoracje.
Ciasto walkujemy i przekladamy na forme za pomoca walka,umieszczamy je wypelniajac dokladnie forme i odcinamy jego nadmiar. Nakluwamy dno widelcem .
W tym czasie przekladamy mase makowa do miski ,laczymy ja z pokrojonymi drobno figami i ubitym bialkiem jajka.
Mase przekladamy do formy,rownamy powierzchnie i pokrywamy ja dzemem wisniowym.
Z pozostalego ciasta wycinamy ozdobne paski,na brzeg nakladamy waleczek z ciasta i nacinamy go za pomoca nozyczek.
-o wlasnie tak.
Pieczemy w temp..180ST.C przez 35 min.
Smacznego!