Crostata makowa z figami

Crostata makowa z figami

Crostate we Wloszech pieka nawet leniwe gospodynie,bo zapach kruchego ciasta najczesciej wypelnionego marmolada albo dzemem -od czasu do czasu musi byc.

Jeszcze jest jeden powod -ciasto jest bardzo proste i nie wymaga specjalnych umiejetnosci wiec naprawde kazdy moze je upiec bez problemu.

Dzisiaj zrobilam crostate z makiem i suszonymi figami z dodatkiem orzechow-czy jest smaczna?-hmmmm!

Musicie spawdzic juz sami.

Zapraszam!

Zdjęcie - Crostata makowa z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Crostata makowa z figami:

Masa .500 gr masy makowej ( gotowej )

.1 bialko

.5 szt.suszonych fig z orzechami

Ciasto .300 gr maki pszennej

.200 gr cukru pudru

.200 gr masla zimnego ( prawdziwe )

.1 zoltko

.2 lyzki gestej smietany

.1 lyzeczka proszku do pieczenia

.aromat do ciast rumowy

 

Ponadto .4 lyzki dzemu wisniowego

 

Wykonanie:

Forme na crostate smarujemy maslem i pudrujemy maka.

Z podanych skladnikow zagniatamy elastyczne ciasto,odcinamy jakies 1/3 czesc na paski i dekoracje.

Ciasto walkujemy i przekladamy na forme za pomoca walka,umieszczamy je wypelniajac dokladnie forme i odcinamy jego nadmiar. Nakluwamy dno widelcem .

W tym czasie przekladamy mase makowa do miski ,laczymy ja z pokrojonymi drobno figami i ubitym bialkiem jajka.

Mase przekladamy do formy,rownamy powierzchnie i pokrywamy ja dzemem wisniowym.

Z pozostalego ciasta wycinamy ozdobne paski,na brzeg nakladamy waleczek z ciasta i nacinamy go za pomoca nozyczek.

Zdjęcie - Crostata makowa z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

-o wlasnie tak.

 

Pieczemy w temp..180ST.C przez 35 min.

Zdjęcie - Crostata makowa z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów