Dzisiaj mam dla Was bułeczki szafranowe. Malutkie i uroczo żółciutkie, doskonale zgrają się z kurczaczkami na świątecznym stole albo w koszyczku ze święconką.
Białą kiełbasę uwielbiamy w żurku, z grilla w winie i w piwie! Nie chciałam wymyślać nic na siłę, aż tu nagle, obierając warzywa na bulion warzywny.... natchnęło mnie i ot poprostu zamarynowalam białą surową kiełbasę we włoszczyźnie. To był strzał w 10-tkę!!!
Galantyna z kurczaka to świetna alternatywa dla pasztetów – można w pyszny sposób pozbyć się resztek mięs, wygląda imponująco na świątecznym stole i jest obłędna w smaku. Zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Dodatek bakalii powoduje, że galantyna ma świetny, nieco słodkawy posmak.
Przy okazji Wielkiej Nocy testom poddawane są babki, jak się łatwo domyślić. Sądząc po reakcji rodziny ten wypiek mogę zaliczyć do udanych. Choć babka sprawia wrażenie lekko gumiastej, to smakuje rzeczywiście bardzo dobrze. Następnego dnia jest chyba jeszcze lepsza niż po upieczeniu. Co prawda do tego dnia następnego nie wiele zostało.
Bardzo delikatne jajka z farszem z zielonego kalafiora to nieco inne niż tradycyjne na naszym stole ale są również smaczne ... zaostrzam je nieco ostrym pieprzem i dodatkiem musztardy dzięki temu farsz nie jest mdły. Polecam dla smakoszy nowych smaków ;-)
Na Święta do koszyczka upiekłam mini-babeczki o pomarańczowym smaku, z ziarenkami chrupiącego maku. Babeczki wyszły przepyszne i tylko 2 z nich faktycznie dotrwały do Wielkanocy ;)