Jajka z zielonym kalafiorem i sezamem
Bardzo delikatne jajka z farszem z zielonego kalafiora to nieco inne niż tradycyjne na naszym stole ale są również smaczne ... zaostrzam je nieco ostrym pieprzem i dodatkiem musztardy dzięki temu farsz nie jest mdły. Polecam dla smakoszy nowych smaków ;-)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 - 5 różyczek ugotowanego kalafiora
- garstka liści bazylii
- garstka posiekanego szczypiorku
- odrobina posiekanej rzeżuchy
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- szczypta soli
- szczypta pieprzu cayenne
Sezam uprażyć na suchej patelni na rumiano - odstawić.
Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka i przełożyć je do melaksera wraz z listkami bazylii majonezem, ostrą musztardą i zmiksować na gładką pastę jeżeli będzie zbyt gęsta dodać jeszcze majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą i sezamem zostawić odrobinkę do dekoracji.
Przed nałożeniem na białka jaj najlepiej schłodzić farsz.
Białka jajek nadziewać farszem następnie posypać je prażonym sezamem oraz siemieniem lnianym.
Smacznego
*Jeżeli nie macie zielonego kalafiora można użyć zwykłego białego lub brokułów . A jeżeli masa wyszła zbyt rzadka wystarczy dodać odrobinę startego na drobno żółtego sera.
przepis własny