Biała kiełbasa na Wielkanoc marynowana we włoszczyźnie
Białą kiełbasę uwielbiamy w żurku, z grilla w winie i w piwie!
Nie chciałam wymyślać nic na siłę, aż tu nagle, obierając warzywa na bulion warzywny.... natchnęło mnie i ot poprostu zamarynowalam białą surową kiełbasę we włoszczyźnie.
To był strzał w 10-tkę!!!
Składniki:
- 6-7 białych kiełbas
- 1/3 dużego selera
- 1 duża pietruszka
- 3 duże marchewki
- 1 duży por
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, pora w krążki - wymieszać ze sobą
- w żaroodpornym naczyniu na spód wyłożyć połowę warzyw, polać połową oliwy, poukładać kiełbasę, jedna przy drugiej
- przykryć pozostałymi warzywami, polać pozostałą oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na całą dobę
- następnego dnia podlać wodą, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 1,5 godziny
- zjadać w towarzystwie ćwikły, chrzanu i kromki pysznego razowego chleba
Nie potrzebujemy żadnych przypraw - kiełbasa, którą od lat zjadamy w naszej kuchni to ta z Zakłady Mięsne Nowak. Jest już idealnie i konkretnie dosmaczona, a warzywa tworzą dla niej doskonały bukiet smaku i zaskakują w tym połączeniu.
Smacznego ;)