Wielkanocne babeczki do koszyczka
Do wielkanocnego koszyczka ze święconką wkładam już od kilku lat jedną - dwie babeczki, na które przepis podaję Wam dzisiaj. Piekę je używając domowego jogurtu lub kefiru. Babeczki są bardzo puszyste i delikatne. Polecam ten przepis! Trzeba pamiętać, jak przy wszystkich ciastach ucieranych, aby składniki miały temperaturę pokojową, oraz aby zbyt długo nie miksować ciasta po dodaniu mąki. Wprowadzenie zbyt dużej ilości powietrza do ciasta grozi zakalcem.
Wielkanocne babeczki do koszyczka 7 -10 babeczek (w zależności od wielkości foremek)
1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 60 g miękkiego masła 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 1/2 szkl jogurtu naturalnego (lub kefiru albo zsiadłego mleka)
Piekarnik nagrzać do 180°C. Przesiać do miski mąkę, proszek, sodę i sól. Odstawić. W drugiej misce utrzeć do białości masło z cukrem, a następnie dodać jajko i dobrze zmiksować. Wsypać mąkę w trzech częściach i między nimi jogurt w dwóch częściach, zaczynając i kończąc mąką. Po każdym dodatku lekko zmiksować na małych obrotach (lub przemieszać łyżką) tylko do momentu połączenia się składników. Foremki wysmarować masłem i zapełnić masą do 3/4 wysokości. Piec 22-25 min. Po wystudzeniu polukrować jak tradycyjną babę wielkanocną.