Dzisiaj polecam szybkie penne ze startą cukinią, wędzonym na gorąco łososiem, chili i skórką z cytryny. Przepis pochodzi z książki "Włoskie dania makaronowe" Gina D'Acampo, ale trochę go zmieniłam i zmniejszyłam porcje. Danie jest naprawdę pyszne, lekkie i wyraziste.
Ładnych parę miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na klasyczny hummus, miałam jednak ochotę poeksperymentować trochę ze smakami. Mając gotową pieczoną paprykę oraz pastę tahini, zrobienie hummusu z papryką było czynnością wręcz banalną, a efekt okazał się niezmiernie pyszny :)
Ta pasta, to proste i smaczne samrowidło, ale nie tylko. Może być również dobrym dodatkiem do różnych potraw. To wspaniała i prosta przyprawa, którą warto mieć zawsze w lodówce. Przygotowuje się ją zaledwie kilka minut, a można z niej korzystać przez wiele dni.
Kiedy zobaczyłam w piekarniku te równe kopułki upieczonych ciasteczek, łzy szczęścia zaszkliły się w moich oczach. Fakt, może trochę koloryzuję, ale naprawdę ucieszył mnie ten mały kulinarny sukces.
Kiedy myślę o idealnym zwieńczeniu pysznego posiłku, od razu pojawia się w moich marzeniach porcja schłodzonego, niezbyt słodkiego musu czekoladowego. Delikatna konsystencja, kleks ubitej śmietanki i jestem w kulinarnym niebie!