Penne z cukinią, wędzonym łososiem i skórką z cytryny

Penne z cukinią, wędzonym łososiem i skórką z cytryny

Minął już miesiąc, odkąd na blogu pojawiło się ostanie danie makaronowe. To zdecydowanie za długo;) Dzisiaj polecam szybkie penne ze startą cukinią, wędzonym na gorąco łososiem, chili i skórką z cytryny. Przepis pochodzi z książki "Włoskie dania makaronowe" Gina D'Acampo, ale trochę go zmieniłam i zmniejszyłam porcje. Danie jest naprawdę pyszne, lekkie i wyraziste. Polecam i idę je przygotowywać, bo dzisiaj znowu będzie na obiad.
Zdjęcie - Penne z cukinią, wędzonym łososiem i skórką z cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Penne z cukinią, wędzonym łososiem i skórką z cytryny
- 1 duża cukinia lub 2 małe
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 100g wędzonego łososia
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 170g pełnoziarnistego penne

1) Cukinie zetrzeć na grubej tarce i w razie potrzeby odcisnąć nadmiar wody.
2) Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu i obsmażać cukinię przez 3 minuty, mieszając.
3) Dodać chili w płatkach i grubo posiekanego wędzonego łososia i podgrzewać 3-5 minut.
4) Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka.
5) Dodać do niego cukinię z łososiem, skórkę z cytryny i szczypiorek.
6) Mieszać przez 30 sekund i podawać.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 485 kcal

Kategorie przepisów