Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry.

Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry.

Optymistycznie pastelowe hiacynty stojące na parapecie wypełniły swym słodkim zapachem cały pokój, podczas gdy ja nieufnym wzrokiem spoglądam w stronę coraz mocniejszych promieni słonecznych. Wiosna tyle razy mnie tego roku zwiodła, że nie uwierzę, póki nie poczuję na własnej skórze. Przecież tyle jeszcze śniegu zalega na zmarzniętej ziemi…

Zdjęcie - Różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś postanowiłam przenieść nieco słońca na talerze i zaserwowałam pyszne, złociste różyczki kalafiora zapiekane z masłem curry. Odrobina natki pietruszki na wierzchu okazała się przysłowiową wisienką na torcie. To bardzo prosta i przyjemna w smaku propozycja na szybki i lekki obiad lub kolację. Przepis na kalafiory w tej odsłonie polecam, ponieważ sprawdził się lepiej niż to sobie wyobraziłam. Świetnie smakuje samodzielnie, a bardziej głodnym biesiadnikom polecam z pure ziemnaczanym lub sadzonym jajkiem.

Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • płaska łyżka curry w proszku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do posypania
  • sól/czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Kalafior podzielić na różyczki. Krótko obgotować w osolonym wrzątku, by lekko zmiękły, ale zachowały jędrność. Przelać zimną wodą i osączyć.
  • Cebulę i czosnek zrobno posiekać.
  • W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i poddusić chwilę, by zmiękła. Dodać czosnek i jeszcze chwilę dusić, pilnując, by nie zrumieniły się zbyt mocno. Masło zdjąć z ognia i odstawić na minutę.
  • Dodać curry i wymieszać. Ciepłym masłem polać kalafiory i wymieszać, by różyczki dokładnie pokryły się masłem.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut.
  • Gotowe warzywa oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Kategorie przepisów