Makowe babeczki
To pomysł na świąteczny deser „last minute” lub na wykorzystanie resztek masy makowej pozostałej po pieczeniu makowca lub przygotowaniu klusek z makiem.
koncepcja jest bardzo prosta. Z ciasta francuskiego (kupnego, ale dobrego!) wykonujemy małe „tarty”, upieczone w foremce na muffinki, a nadziane pełną bakalii masą z maku. Na wierzch trafia wycięta z ciasta gwiazdka, na nią odrobina brązowego cukru i do pieca! po kwadransie cieszyć się możemy gotowym deserem!
Jeśli już naprawdę nie macie na nic czasu, użyjcie gotowej masy makowej, jaką można kupić w sklepie. Świat się od tego nie zawali, a Wy będziecie godzinę do przodu z czasem! :)
****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.
Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.
Miłej lektury, udanego gotowania!
Składniki- ciasto francuskie - 1 arkusz
- masa makowa - ok. 2 szklanki- przepis poniżej
- jajko - 1 szt
- cukier brązowy - 2 łyżki
Masa makowa: Mak (ok. 1 szklankę) zalej gorącym mlekiem na ok. 15 minut. Odcedź, zmiel 2x w maszynce do mięsa. Dopraw do smaku miodem, kandyzowaną skórką pomarańczową, esencją migdałową, posiekanymi orzechami i rodzynkami (w sumie ok. 1/2 szklanki).
Z ciasta francuskiego wykrawaj okręgi. Tak przygotowaną porcją ciasta wyłóż foremkę do pieczenia muffinek- ma powstać mała miseczka z ciasta. Do środka każdej włóż ok. 1 łyżki masy makowej.
Z reszty ciasta wytnij foremką do pierniczków gwiazdki. Połóż je na wierzchu masy. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, oprósz gwiazdkę brązowym cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem ostudź.