Cynamonowa gwiazda

Cynamonowa gwiazda

Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam ciasto drożdżowe nie tylko ze względu na jego smak, ale także cuda jakie można z niego wyczarować. Chętnie ciasto dzielę na porcję, formuję bułki, rogaliki i różne zawijańce, ale czasem mam ochotę na coś bardziej ambitnego. A zbliżające się święta to idealny moment, aby przetestować nowy sposób zaplatania słodkiego ciasta w gwiazdę.
Jestem pewna, że ta cynamonowa gwiazda będzie błyszczała na Waszym świątecznym stole i zbierała same komplementy od rodziny.

Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min

Składniki :

  1. jajko - 1 szt.
  2. suszonych drożdży instant - 7 g
  3. cukru - 50 g
  4. letniego mleka - 220 ml
  5. masła - 50 g
  6. białko (wierzch) - 0
  7. mąki pszennej typ 650 - 500 g
  8. miękkiego masła (nadzienie) - 150 g
  9. cukru (nadzienie) - 50 g
  10. cynamonu (nadzienie) - 4 łyżeczki

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. ściereczka
  3. misa
  4. nożyk
  5. pędzelek

Przepis:
1. Masło (50 g) topimy w rondlu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, drożdże, jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko na przemian z masłem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę w ciepłym miejscu.
2. Miękkie masło łączymy z masłem i cynamonem.
3. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy kulę.
4. Pierwszą kulę ciasta wałkujemy w okrąg (średnica ok. 25 cm) na stolnicy posypanej mąką, przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy masłem cynamonowym. Brzegi zostawiamy wolne.
5. Ciasto przykrywamy kolejną rozwałkowaną częścią ciasta, znów smarujemy ją masłem cynamonowym i przykrywamy trzecią częścią ciasta.
6. Na środku zaznaczamy odciskamy koło od szklanki i dzielimy ciasto na 16 paseczków nie przecinając ich do końca.
7. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
8. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Cynamonowa gwiazda - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów