Cynamonowa gwiazda
Uwielbiam ciasto drożdżowe nie tylko ze względu na jego smak, ale także cuda jakie można z niego wyczarować. Chętnie ciasto dzielę na porcję, formuję bułki, rogaliki i różne zawijańce, ale czasem mam ochotę na coś bardziej ambitnego. A zbliżające się święta to idealny moment, aby przetestować nowy sposób zaplatania słodkiego ciasta w gwiazdę.
Jestem pewna, że ta cynamonowa gwiazda będzie błyszczała na Waszym świątecznym stole i zbierała same komplementy od rodziny.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- cukru - 50 g
- letniego mleka - 220 ml
- masła - 50 g
- białko (wierzch) - 0
- mąki pszennej typ 650 - 500 g
- miękkiego masła (nadzienie) - 150 g
- cukru (nadzienie) - 50 g
- cynamonu (nadzienie) - 4 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- ściereczka
- misa
- nożyk
- pędzelek
Przepis:
1. Masło (50 g) topimy w rondlu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, drożdże, jajko. Stopniowo wlewamy letnie mleko na przemian z masłem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę w ciepłym miejscu.
2. Miękkie masło łączymy z masłem i cynamonem.
3. Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy kulę.
4. Pierwszą kulę ciasta wałkujemy w okrąg (średnica ok. 25 cm) na stolnicy posypanej mąką, przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy masłem cynamonowym. Brzegi zostawiamy wolne.
5. Ciasto przykrywamy kolejną rozwałkowaną częścią ciasta, znów smarujemy ją masłem cynamonowym i przykrywamy trzecią częścią ciasta.
6. Na środku zaznaczamy odciskamy koło od szklanki i dzielimy ciasto na 16 paseczków nie przecinając ich do końca.
7. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
8. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.