Bananowy sernik Nigelli

Dziś zapraszam na ciasto, które przypadnie do gustu zwłaszcza wielbicielom bananów. Sernik z dodatkiem tych owoców upiekłam już jakiś czas temu, ale dopiero teraz doczekał się on publikacji. Bardzo kremowy, mazisty, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem dojrzałych bananów, posmakuje z pewnością wielu z Was. Całość wieńczy cienka warstwa kajmaku. W oryginale sernik wykończony był masą toffi, ale postanowiłam nieco zmienić jego wygląd i smak. Myślę, że ta zamiana wcale mu nie zaszkodziła. Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, ale jeśli Was to przeraża, możecie upiec go w tradycyjny sposób - będzie wtedy mniej kremowy, ale z pewnością równie smaczny.

Przepis na to cudo znalazłam tutaj. W oryginale jego autorką jest Nigella Lawson.

Zdjęcie - Bananowy sernik  Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (tortownica o śr. 23 cm):

Spód:

  • 200 g herbatników lub ciastek digestive
  • 70 g masła

Masa serowa (Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!):

  • 700g sera (użyłam ser z wiaderka)
  • 6 całych jaj
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny
  • 150g cukru

Dodatkowo:

  • kilka łyżek masy kajmakowej

Wykonanie:

Spód:

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dodatkowo dokładnie zabezpieczyć ją folią aluminiową, która ochroni sernik podczas pieczenia w kąpieli wodnej (owinąć formę podwójnie złożoną folią). Ciastka pokruszyć  i wymieszać z roztopionym masłem, tak aby konsystencją przypominały mokry piasek. Tak przygotowaną masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Banany dokładnie rozgnieść widelcem. Wymieszać z sokiem z cytryny. Ser zmiksować krótko z cukrem i jajkami. Wmieszać banany. Gładką, jednolitą masę serową wylać delikatnie na ciasteczkowy spód. Tortownicę z ciastem, dokładnie owiniętą folią aluminiową, umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać gorącej wody (do połowy wysokości formy z sernikiem). Piec ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Upieczony sernik schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wierzch udekorować masą kajmakową. Smacznego :)

Zdjęcie - Bananowy sernik  Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bananowy sernik  Nigelli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Drożdżowy wieniec z nadzieniem daktylowym, z orzechami i tahini - Weihnachtskranz

Drożdżowy wieniec z nadzieniem…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Piernikowe misie (bezglutenowe)
1

Piernikowe misie (bezglutenowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Domek z piernika z witrażem

Domek z piernika z witrażem

aronia aronia
Wiem co jem

Domowe Pierniki Katarzynki
3

Domowe Pierniki Katarzynki

napiecyku napiecyku
napiecyku