Mini serniczki z makiem i solonym karmelem
Wiem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini serniczki z makiem to kawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;)
*
SKŁADNIKI
na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm
Masa makowa:
- 200 g niebieskiego maku
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka kropli aromatu migdałowego
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 całe jajka
- 30 g rozpuszczonego masła
- 500 g tłustego twarogu
- 2 całe jajka
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- ½ szklanki cukru
- ½ laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Solony karmel:
- 100 g masła
- ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 100 ml kremówki 36 %
- kilka szczypt soli morskiej
Dodatkowo:
- orzechy pekan lub włoskie do dekoracji
* PRZYGOTOWANIE Masa makowa Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Masa serowa Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
Pieczenie Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę. Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie.
Solony karmel Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję.
*