Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Choć opady śniegu omijają jak dotąd Szczecin, to jednak grudzień zobowiązuje i czas rozpocząć już odliczanie do Świąt Bożego Narodzenia. Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne. A jeśli szukacie ciekawych foremek do ciasteczek, polecam Wam te.
Zdjęcie - Ciasteczka korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
300 g mąki
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki przyprawy korzennej (przepis)
2-4 łyżki zimnej wody (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ze składników zagniatamy ciasto, możemy użyć do tego mikser lub malakser. W miarę potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość ok 2-3 mm, wycinamy kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy 2 blaszki ciastek. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C z funkcją termoobiegu.
Zdjęcie - Ciasteczka korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka korzenne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów