Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć.
W mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia drobnych pierniczków na święta (piernik i owszem , choć też niekoniecznie). Pomyślałam sobie , że może warto by było to zmienić , zwłaszcza , że wszyscy wokół "pierniczą". Piekłam już pierniczki z marmoladą (pyszne!) , a teraz postanowiłam , że wypróbuję jakiś szybki przepis na cienkie pierniczki ozdobne. To , czego szukałam , znalazłam na forum CinCin.
W moim rodzinnym domu zupa rybna na wigilii nigdy nie gościła.(...) Ciekawa jej smaku, tradycyjnego smaku zajrzałam do książki kucharskiej pt.: Kuchnia polska NP. z 1901 roku. Znalazłam tam przepis na postną zupę rybną i postanowiłam doświadczyć smaków, które gościły na stole wigilijnym ponad 100 lat temu.
Dziś świąteczna, a przy tym naprawdę prosta do przygotowania, alternatywa dla tych, którzy nie są fanami karpia (z autopsji wiem, że takowi istnieją!). Tak przyrządzona ryba zachowuje swój naturalny smak, świetnie się przy tym prezentuje na wigilijnym stole i, co bardzo ważne w czasie pełnych pracy okołoświątecznych dni, robi się ją błyskawicznie!
Miękkie, lekkie i puszyste. Przesmaczne! Mimochodem sięgasz po następnego, i następnego... ostatecznie nie potrzeba dużo czasu, by nic po nich nie zostało :)
Same pierniczki (...) pyszne, chociaż ponoć trochę za słodkie - proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.
Miodowe pierniczki znalazłam w gazecie (...) zaczarowały mnie swym wyglądem i opowieścią o nich jak to cała rodzina siada i dekoruje - ja niestety nie mam takich zdolności jeżeli chodzi o dekorację pierniczków :-) ale lubię je piec razem z dziećmi a w święta się nimi zajadać ...