Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami
Dziś świąteczna, a przy tym naprawdę prosta do przygotowania, alternatywa dla tych, którzy nie są fanami karpia (z autopsji wiem, że takowi istnieją!).
Tak przyrządzona ryba zachowuje swój naturalny smak, świetnie się przy tym prezentuje na wigilijnym stole i, co bardzo ważne w czasie pełnych pracy okołoświątecznych dni, robi się ją błyskawicznie!
Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami Składniki- pstrąg - 4 filety (wycięte z 2 ryb)
- migdały w płatkach - 4 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- olej do smażenia - 2 łyżki, np. rzepakowy
- masło - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Z wypatroszonych ryb wytnij filety, oczyść jej z ości. Każdą porcję przypraw solą i pieprzem, delikatnie oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Smaż 2 porcje ryby, zaczynając od strony ze skórą ok. 3 minut (dokładny czas zależy od grubości filetu), przewróć na drugą stronę i smaż przez ten sam czas. Z patelni zdejmij ryby, zlej tłuszcz, i oczyść jej powierzchnię. Analogicznie postąp z pozostałymi dwoma filetami.
Na drugiej, czystej i suchej patelni upraż migdały aż staną się lekko brązowe. Jeszcze ciepłymi płatkami posyp porcje ryby. Podawaj od razu.