Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami

Dziś świąteczna, a przy tym naprawdę prosta do przygotowania, alternatywa dla tych, którzy nie są fanami karpia (z autopsji wiem, że takowi istnieją!).

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak przyrządzona ryba zachowuje swój naturalny smak, świetnie się przy tym prezentuje na wigilijnym stole i, co bardzo ważne w czasie pełnych pracy okołoświątecznych dni, robi się ją błyskawicznie!

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Follow my blog with Bloglovin

Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami

Agata, 12 grudnia 2012

Zdjęcie - Potrawy wigilijne: pstrąg z prażonymi migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • pstrąg - 4 filety (wycięte z 2 ryb)
  • migdały w płatkach - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • olej do smażenia - 2 łyżki, np. rzepakowy
  • masło - 2 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Z wypatroszonych ryb wytnij filety, oczyść jej z ości. Każdą porcję przypraw solą i pieprzem, delikatnie oprósz z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Smaż 2 porcje ryby, zaczynając od strony ze skórą ok. 3 minut (dokładny czas zależy od grubości filetu), przewróć na drugą stronę i smaż przez ten sam czas. Z patelni zdejmij ryby, zlej tłuszcz, i oczyść jej powierzchnię. Analogicznie postąp z pozostałymi dwoma filetami.

Na drugiej, czystej i suchej patelni upraż migdały aż staną się lekko brązowe. Jeszcze ciepłymi płatkami posyp porcje ryby. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy