Pascha wielkanocna
1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego
100 g posiekanych migdałów
250 g masła
300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy
5 żółtek
250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)
200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.
Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.
A to efekt:
Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.