Pascha wielkanocna

1 kg twarogu - tłustego, nie kwaśnego, dwukrotnie mielonego

100 g posiekanych migdałów

250 g masła

300 g cukru + laska wanilii albo domowy cukier waniliowy

5 żółtek

250 ml słodkiej śmietanki (min. 30%)

200 g mieszanki owoców kandyzowanych - skórka pomarańczowa, papaja, rodzynki, żurawina

Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę w misce. Dodaję śmietanki, mieszam dokładnie i stawiam miskę na garnek z gotującą się woda. Podgrzewam całość ciągle mieszając. Nie wolno doprowadzić do wrzenia, bo masa może się zważyć. W trakcie podgrzewania powinna trochę zgęstnieć. Następnie zdejmuję miskę z garnka i stopniowo dodaje miękkie masło, mieszając cały czas. Następnie dodaje ser i bakalie. Wszystko mieszam dokładnie.

Gotową masę przekładam do plastikowych doniczek - dobrze wymytych albo wyparzonych i wyłożonych mokrą gazą. Przykrywam z wierzchu gazą - albo zakładam rogi wystającej z doniczki gazy. Całość obciążam talerzem z puszką na wierzchu. Stawiam doniczkę na talerzyku, bo będzie ściekać nadmiar serwatki i wstawiam na 12 godzin do lodówki. Kiedy stwardnieje, odwracam naczynie do góry dnem i układamy paschę na talerzu.

A to efekt:

Zdjęcie - Pascha wielkanocna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis znalazłam w książce Kuchnia Rosyjska wydawnictwa Tenten.

Przepisy z tych kategorii

Pascha
7

Pascha

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Sałatka z brokułem i sosem jogurtowym

Sałatka z brokułem i sosem jog…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wysokobiałkowe placuszki twarogowe

Wysokobiałkowe placuszki twaro…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Domowa riccotta z serwatki

Domowa riccotta z serwatki

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Wiosenna sałatka z serkiem wiejskim

Wiosenna sałatka z serkiem wie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Domowy ser koryciński

Domowy ser koryciński

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Przepisy z tych kategorii

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Pasta z ciecierzycy z burakami i masłem orzechowym
1

Pasta z ciecierzycy z burakami…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Czekoladowy deser z tapioki

Czekoladowy deser z tapioki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka gotowana waniliowa

Babka gotowana waniliowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Butter chicken - indyjski kurczak maślany

Butter chicken - indyjski kurc…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Focaccia z serem feta i oliwkami

Focaccia z serem feta i oliwka…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo