Czy na Waszych stołach pomiędzy dwunastoma tradycyjnymi potrawami znalazło się w tym roku miejsce na eksperymenty? Do nas przywędrowała ta niezwykle efektowna sałatka ze śledziem. Próbowałam obu warstw i są pyszne, ale myślę, że smaki dopiero rozwiną się w pełni po odstaniu kilku godzin w lodówce :)
Uwielbiam tą sałatkę za jej uniwersalność. Dobrą paprykę można w końcu dostać w sklepach przez cały rok. Świetnie sprawdzi się zimą, jako dodatek do pieczonej wołowiny, latem zaś doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami, albo jako lekka przekąska w zestawie z chrupiącą grzanką.
Ta sałatka jest jedną z najprostszych do zrobienia, rewelacyjnie smakuje w formie kanapki na świeżym chlebku z kminkiem, lub na grillowanym. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zazwyczaj zostają nam jakieś jajka na twardo, to może być jeden ze sposobów jak je wykorzystać.
Ta propozycja znalazła się na okładce mojego Ebooka "Wielkanoc 2013" ponieważ jest daniem, które pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Nie ma Świąt Wielkanocnych bez jajka, chrzanu i zieleni zwiastującej wiosnę. Przepis jest prosty i uwodzi zarówno smakiem jak i też wyglądem.
Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka to mój tegoroczny hit sałatkowy :) To jedyna forma w jakiej zasmakował mi "szabelek" na zimno. Z dodatkiem tuńczyka i sosu vinegret...rewelacyjne połączenie - lekkie,zdrowe i smaczne. Sałatka jest doskonałym źródłem białka, błonnika oraz witamin
Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu... no może tylko ich obranie i pokrojenie. Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.