Jesienna surówka pełna naturalnych przeciwutleniaczy, które mają działanie przeciwzapalne. Duża dawka witaminy C, którą zawiera cykoria i szpinak chroni nas przed infekcjami, na które jesteśmy narażeni w okresie jesienno zimowym.(...) Marchew i kapusta pekińska dostarczy natomiast wapnia
Jest uniwersalna i pasuje do wielu dań, a dodatkowo ma piękny kolor, który zawdzięcza ultraprozdrowotnym antocyjanom o silnie przeciwutleniającym działaniu :)
Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad.
Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak.
Przyznaję, że surówki robię rzadko, za to zawsze mam w zamrażarce zapas mrożonych warzyw, a w spiżarce gotowe zaprawy w słoikach. Czasami jednak spływa na mnie coś w rodzaju ,,surówkowego natchnienia” i robię właśnie takie dodatki do obiadu. Por bardzo fajnie komponuje się smakowo z jabłkiem i marchewką, do tego jogurtowy sos z szalotką.
Ciekawa i niebanalna surówka z kapusty pekińskiej, do której dodałam jabłka, suszone owoce i orzechy. Charakterem wpisuje się ona w jesienno-zimowe dni. Jest smaczna, lekko słodka i z pewnością bardzo zdrowa. Najbardziej smakowała mi od razu po przygotowaniu, choć po schłodzeniu w lodówce też była dobra.