Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy

Niemal każdego od czasu do czasu nachodzi ochota na małe co nieco, jakim jest budyń lub kisiel. Mnie ta ochota nachodzi dość rzadko, ale kiedy już się pojawia, jest trudna do opanowania ;) Osobiście uważam, że nie ma budyniu ponad budyń waniliowy. To mój ulubiony smak. A ze wszystkich budyni waniliowych najlepszy jest ten domowej roboty. Z prawdziwą wanilią i żółtkami. O niebo lepszy niż wszystkie te sklepowe mieszanki.

Tym oto prostym, lecz jakże pysznym przepisem inauguruję Waniliowy Weekend :)

Do przygotowania budyniu polecam użyć skrobi kukurydzianej (nie mąki kukurydzianej!). Wprawdzie niektóre przepisy podają w składzie skrobię ziemniaczaną, ale nadaje ona zupełnie niebudyniową, lecz kisielową, glutowatą konsystencję. Skrobia kukurydziana nadaje zaś bardziej kremowej konsystencji, identycznej jak w sklepowym budyniu. Jest przy tym równie łatwa do rozmieszania, jak skrobia ziemniaczana.

Zdjęcie - Domowy budyń waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY
(2 porcje)
400ml mleka,
3 łyżki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią, najlepiej własnej roboty),
2 żółtka,
1 łyżka masła,
2 łyżki skrobi kukurydzianej

100ml zimnego mleka odlać i wymieszać z żółtkami i skrobią. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Mleko z żółtkami i skrobią wlać na wrzące mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń nabierze odpowiedniej konsystencji. Przelać do miseczek lub pucharków i podawać.

Zdjęcie - Domowy budyń waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowy budyń waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów