Gofry czekoladowe
Czekoladowe gofry z cukrem pudrem mi wystarczają :-) ale jeśli ktoś woli w wersji bardziej kalorycznej to super smakują też dzieciom, z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową. Na takie słodkości pozwalam sobie najczęściej w weekendy, polecam.
- 2 szklanki mleka
- 2 całe jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao w proszku
W misce lekko ubić jajka następnie wlać olej i mleko - połączyć. Do mokrych składników dodać mąkę, kakao cukier i sodę - zmiksować do połączenia. Ciasto, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, odstawić na 30 minut.
Rozgrzać gofrownice i piec według instrukcji producenta.
Smacznego
Wydrukuj przepis