Sernik królewski należy do jednego z najlepszych serników. Bardzo go lubię. Jedząc go można się przenieść w czasy dzieciństwa i świąt. Jest wilgotny, pulchny a połączenie sera i kruchego kakaowego ciasta jest przepyszne. Myślę,że warto go jeść nie tylko od święta. Wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu.
To był rewelacyjny wybór , gdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami spowrotem do gorącego lata i słonecznych dni.
Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!
Sernik cytrynowy na spodzie piernikowym z lepkiego piernika do tego polane słodkim sosem karmelowym - pycha oj tego to u mnie na święta nie może zabraknąć ...
Sernik, aby przed świętami nie nabijać zbyt dużo kalorii został wykonany w formie keksowej – wystarczy zatem podwoić ilość zaproponowanych składników, aby wyszła solidna, świąteczna porcja ciasta.
Ciasta, które serdecznie polecamy – delikatnego, puszystego, kremowego, mocno waniliowego, a jednocześnie korzennego. W sam raz na Boże Narodzenie :)
W Cheesecakes baked and chilled The Australian women's weekly znalazłam pomysł idealny - połączenie świeżej żurawiny i białej czekolady to po prostu ideał. Słodko-kwaśne, delikatne, rozpływające się w ustach serniczki zrobią wrażenie na najbardziej wymagających gościach. Czerwone korale żurawiny oblane paseczkami białej czekolady prezentują się zachwycająco.
Mascarpone z masłem, czekoladą i cukrem umieścić w garnuszku, zagrzać - nie zagotować! ropzuścić, połączyć, połowę odłożyć na trufle i schłodzić w lodówce, drugą zostawić w garnuszku...
Zapraszam na drugi świąteczny przepis (i mój drugi upieczony sernik). Skorzystałam tutaj z przepisu z Kwestii Smaku i nieco go zmodyfikowałam. Przed Wami sernik cytrynowy z mascarpone z cytrynowo-czekoladowym kremem.