Sernik z wisniami
Ciasto migdałowo-kakaowe przełożone serem z wiśniami i nutą pomarańczową z dodatkiem gorzkiej czekolady lub inaczej sernik z wiśniami. Smaczna kombinacja składników sprawia, że sernik jest rzeczywiście godny polecenia, zapraszam do spróbowania.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g brązowego cukru
- 100 g zmielonych migdałów
- 160 g zimnego masła w kawałkach
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 1 jajo
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego zmielonego
- 2 jaja
- 150 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
oraz
- 125 g dżemu wisniowego
- 500 g wisni /świeżych lub z kompotu/
- 60 g gorzkiej czekolady
- kilka wisienek do ozdoby
Wykonanie:
- Składniki na ciasto połączyć w malakserze.
- Uformować kulę, odłożyć 1/4 ciasta, zawinąć w folię i umiescić w zamrażalce na 40 minut.
- Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
- Formę do tarty posmarować tłuszczem i wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć spód widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
- Odstawić do wystudzenia.
- Zimne ciasto posmarować dżemem.
- Ser połączyć ze wszystkimi składnikami i wyłożyć na spód ciasta posmarowany dżemem.
- Następnie wisnie bez pestek oraz zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i ułożyć na wiśniach.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st.C, przez 50 minut.
- Przestudzony sernik polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować wiśniami.
Smacznego ?