Sernik z wisniami

Sernik z wisniami

Ciasto migdałowo-kakaowe przełożone serem z wiśniami i nutą pomarańczową z dodatkiem gorzkiej czekolady lub inaczej sernik z wiśniami. Smaczna kombinacja składników sprawia, że sernik jest rzeczywiście godny polecenia, zapraszam do spróbowania.

Zdjęcie - Sernik z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 160 g zimnego masła w kawałkach
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 1 jajo

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera białego zmielonego
  • 2 jaja
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

oraz

  • 125 g dżemu wisniowego
  • 500 g wisni /świeżych lub z kompotu/
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • kilka wisienek do ozdoby

Zdjęcie - Sernik z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto połączyć w malakserze.
  2. Uformować kulę, odłożyć 1/4 ciasta, zawinąć w folię i umiescić w zamrażalce na 40 minut.
  3. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.
  4. Formę do tarty posmarować tłuszczem i wyłożyć schłodzonym ciastem, nakłuć spód widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
  5. Odstawić do wystudzenia.
  6. Zimne ciasto posmarować dżemem.
  7. Ser połączyć ze wszystkimi składnikami i wyłożyć na spód ciasta posmarowany dżemem.
  8. Następnie wisnie bez pestek oraz zamrożone ciasto zetrzeć na tarce i ułożyć na wiśniach.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st.C, przez 50 minut.
  10. Przestudzony sernik polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, udekorować wiśniami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Sernik z wisniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów