Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem
Cześć,
Zapraszam na drugi świąteczny przepis (i mój drugi upieczony sernik). Skorzystałam tutaj z przepisu z Kwestii Smaku i nieco go zmodyfikowałam. Przed Wami sernik cytrynowy z mascarpone z cytrynowo-czekoladowym kremem.
Składniki:
- 250 gram serka mascarpone,
- 600 gram twarogu na sernik (potrójnie zmielonego),
- skórka starta z 2 cytryn (odrobinę zostawiamy do dekoracji),
- 1 szklanka cukru kryształu (zmieliłam go w starym młynku do kawy by był drobniejszy),
- 4 jajka,
- 2 laski wanilii,
- dodatkowo można dodać srebrną posypkę/kuleczki dekoracyjne na wierzch.
Składniki do kremu:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 75 gram białej czekolady (3/4 tabliczki),
- 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego).
Making-of:
- Ser i cukier mielimy.
- Mascarpone, ser i skórkę z cytryny miksujemy przez ok. 5 minut na średnich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy cukier i nadal na średnich obrotach miksujemy przez ok. 3 minuty aż do połączenia wszystkich składników. Wbijamy pojedynczo jajka po każdym miksując przez 1/2 minuty. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i ponownie miksujemy aż do uzyskania jednorodnej masy.
- Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm, posmarowanej uprzednio masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni.
- Sernik po ostygnięciu chowamy na kilka godzin (a najlepiej na noc do lodówki).
- Przygotowanie kremu: białą czekoladę topimy na mleku, dodajemy sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
- Ciasto można udekorować odrobina startej skórki z cytryny i ozdobnymi kuleczkami dekoracyjnymi.
TIP: Laski wanilii można wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii. Przepis znajdziecie tutaj.
TIP: Zamiast kremu cytrynowo-czekoladowego można zrobić brytyjski krem lemon curd. Przepis tutaj.
Smacznego!
Gosia