Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem

Cześć,

Zapraszam na drugi świąteczny przepis (i mój drugi upieczony sernik). Skorzystałam tutaj z przepisu z Kwestii Smaku i nieco go zmodyfikowałam. Przed Wami sernik cytrynowy z mascarpone z cytrynowo-czekoladowym kremem.

Zdjęcie - Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 600 gram twarogu na sernik (potrójnie zmielonego),
  • skórka starta z 2 cytryn (odrobinę zostawiamy do dekoracji),
  • 1 szklanka cukru kryształu (zmieliłam go w starym młynku do kawy by był drobniejszy),
  • 4 jajka,
  • 2 laski wanilii,
  • dodatkowo można dodać srebrną posypkę/kuleczki dekoracyjne na wierzch.

Składniki do kremu:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 75 gram białej czekolady (3/4 tabliczki),
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam 2%-wego).

Zdjęcie - Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Ser i cukier mielimy.
  • Mascarpone, ser i skórkę z cytryny miksujemy przez ok. 5 minut na średnich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy cukier i nadal na średnich obrotach miksujemy przez ok. 3 minuty aż do połączenia wszystkich składników. Wbijamy pojedynczo jajka po każdym miksując przez 1/2 minuty. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i ponownie miksujemy aż do uzyskania jednorodnej masy.
  • Masę przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm, posmarowanej uprzednio masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni.
  • Sernik po ostygnięciu chowamy na kilka godzin (a najlepiej na noc do lodówki).
  • Przygotowanie kremu: białą czekoladę topimy na mleku, dodajemy sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.
  • Ciasto można udekorować odrobina startej skórki z cytryny i ozdobnymi kuleczkami dekoracyjnymi.

TIP: Laski wanilii można wykorzystać do zrobienia domowego ekstraktu z wanilii. Przepis znajdziecie tutaj.

TIP: Zamiast kremu cytrynowo-czekoladowego można zrobić brytyjski krem lemon curd. Przepis tutaj.

Smacznego! Zdjęcie - Sernik cytynowy z mascarpone z cytynowo-czekoladowym kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gosia

Przepisy z tych kategorii

Sernik marcpanowy
3

Sernik marcpanowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Na dobry początek roku
1

Na dobry początek roku

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Sernik kajmakowo-kokosowy
1

Sernik kajmakowo-kokosowy

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Sernik nowojorski
5

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik na kruchym spodzie
10

Sernik na kruchym spodzie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Rurki z twarogowo-jabłkowym nadzieniem

Rurki z twarogowo-jabłkowym na…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówka z serem
1

Drożdżówka z serem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka twarogowe z jabłkiem

Ciasteczka twarogowe z jabłkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto serowo-kajmakowe

Ciasto serowo-kajmakowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z białą czekoladą i pistacjami
2

Sernik z białą czekoladą i pis…

food² food²
Food Square

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta