Dzisiaj przepis na kolejną sałatkę amerykańską – sałatkę Waldorf. Receptura powstała w XIX wieku w Nowym Jorku. Jak to zazwyczaj bywa znajdziemy wiele wersji tej sałatki, ale co nigdy nie może zniknąć ze składników to: jabłko, seler, winogrona, orzechy i majonez. Ja proponuję wersję z dodatkiem kurczaka i sera pleśniowego. Smacznego!
Cukinię kroimy na cieniutkie plastry, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi pomidorami i kaparami, tartym parmezanem, skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem, dekorujemy natką i gotowe ;) Czekamy aż smaki się przegryzą i konsumujemy.
Lekka, orzeźwiająca, sałatka /surówka/ warzywno - owocowa jako doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Pyszne połączenie chrupiącego kopru z pomarańczami , to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Sałatkę przygotowuje się zaledwie w kilka minut, nie wymaga zbyt wielu składników i nakładu pracy, a zapewniam, że smakuje wyśmienicie.
Prosta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na lekką , zdrową przystawkę. Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo
Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty.