Sałatka z kopru włoskiego i jabłka
Prosta, orzeżwiająca sałatka z kopru włoskiego i jabłka z dodatkiem ziarenek granatu , to pyszna propozycja na lekką , zdrową przystawkę.
Doskonale smakuje na co dzień , elegancko prezentuje się również od święta. Prosto, zdrowo,kolorowo...........
Skladniki:
- koper włoski
- czerwone jabłko
- garść świeżej roszponki
- ziarenka z ½ granatu
- kilka orzechów nerkowca
- świeżo zmielony pieprz
sos winegret:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
-Przygotować winegret mieszając razem wszystkie składniki . -Umyty koper obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. -Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w cieniutkie cząstki. Sałatkę umyć i osuszyć. -Koper ułożyć na półmisku, obłożyć cząstkami jabłka, dodać sałatkę i posypać orzeszkami i granatem. Przed podaniem skropić sosem winegret i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.