Sałatka z brukselki
Jedliście kiedyś brukselkę na surowo? Nie? Ja też nie;-) Przez przypadek w necie oglądnęłam jak robi z nią sałatkę Martha Stewart. Bardzo mnie zaintrygowała, a że w lodówce akurat miałam jej zapas to od razu wzięłam się do roboty. Zabrakło u mnie tylko uprażonych pestek dyni, ale poprawię się następnym razem. Moja uwaga jest taka, żeby dużo wcześniej ją przygotować, żeby listki polane sosem zdążyły zmięknąć, bo u mnie były dość twardawe. Wg mnie można też poszatkować brukselkę.
Składniki:
- 30-40 dkg brukselek,
- 2 łyżki pestek dyni ( pominęłam ),
- 1 awokado,
sos:
- drobno starta skórka z 1 cytryny (1 łyżeczka) plus 1,5 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy extra virgin oil
- gruba sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie: W małej misce wymieszać ubijaczką skórkę i sok z cytryny oraz musztardę. Stopniowo dodawać oliwę, ubijać do powstania gęstego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Brukselkę umyć i rozdzielić na pojedyncze liście. Uprażyć na suchej patelni pestki dyni. Delikatnie wymieszać listki z awokado pokrojonym w kostkę, polać sosem i posypać pestkami dyni.