Buraczki do słoików – 2 przepisy
Bardzo praktyczne zapasy przetartych buraczków na zimę, wystarczy je przełożyć do salaterki i już, gotowa porcja warzyw do obiadu ?
Przepis IPrzygotowuj czyste i wyparzone słoiki ( 13 sztuk ) o pojemności około 350 g.
Buraczki ( około 6 kg. ) umyj, ugotuj do miękkości ( około 60 minut ), przestudź, ściągnij skórkę. Zetrzyj drobno na miazgę lub na wiórki, ręcznie lub za pomocą maszynki elektrycznej.
Masą napełniaj słoiki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.
Przed podaniem, do porcji takich buraczków ze słoika, dodaj łyżkę startego chrzanu, starannie pomieszaj. Buraczki do obiadu gotowe ?
Przepis IISkładniki / 13 słoików o pojemności około 350 g
- 5 – 6 kg buraków
- 5 łyżek cukru
- 10 łyżek octu winnego z białych winogron
- 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej
Starte buraki, dokładnie połącz z cukrem, octem winnym i solą.
Masą napełnij słoiczki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.
Jak pasteryzować słoiki*
Dno większego garnka, wyłóż lnianą ściereczką ( to zabezpieczy słoiki, przed bezpośrednim kontaktem z gorącym dnem ).
Słoiki przełóż do garnka. Do garnka nalej tyle wody, żeby sięgała do połowy lub do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj pokrywką.
Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze około 15 – 20 minut.
Słoiki odłóż na deskę, przykryj lnianą ściereczką ( słoiki powinny wolno stygnąć ). Schłodzone przetwory, przechowuj w chłodnym miejscu do 12 – stu miesięcy ?