Buraczki do słoików – 2 przepisy

Bardzo praktyczne zapasy przetartych buraczków na zimę, wystarczy je przełożyć do salaterki i już, gotowa porcja warzyw do obiadu 🙂

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis I

Przygotowuj czyste i wyparzone słoiki ( 13 sztuk ) o pojemności około 350 g.

Buraczki ( około 6 kg. ) umyj, ugotuj do miękkości ( około 60 minut ), przestudź, ściągnij skórkę. Zetrzyj drobno na miazgę lub na wiórki, ręcznie lub za pomocą maszynki elektrycznej.

Masą napełniaj słoiki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Przed podaniem, do porcji takich buraczków ze słoika, dodaj łyżkę startego chrzanu, starannie pomieszaj. Buraczki do obiadu gotowe 🙂

Przepis II

Składniki / 13 słoików o pojemności około 350 g

  • 5 – 6 kg buraków
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej

Starte buraki, dokładnie połącz z cukrem, octem winnym i solą.

Masą napełnij słoiczki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Jak pasteryzować słoiki*

Dno większego garnka, wyłóż lnianą ściereczką ( to zabezpieczy słoiki, przed bezpośrednim kontaktem z gorącym dnem ).

Słoiki przełóż do garnka. Do garnka nalej tyle wody, żeby sięgała do połowy lub do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj pokrywką.

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze około 15 – 20 minut.

Słoiki odłóż na deskę, przykryj lnianą ściereczką ( słoiki powinny wolno stygnąć ). Schłodzone przetwory, przechowuj w chłodnym miejscu do 12 – stu miesięcy 🙂

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Barszcz czerwony na zakwasie z warzywami
2

Barszcz czerwony na zakwasie z…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Eskalopki jagnięce z buraczkami
1

Eskalopki jagnięce z buraczkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!