Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Bardzo praktyczne zapasy przetartych buraczków na zimę, wystarczy je przełożyć do salaterki i już, gotowa porcja warzyw do obiadu ?

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis I

Przygotowuj czyste i wyparzone słoiki ( 13 sztuk ) o pojemności około 350 g.

Buraczki ( około 6 kg. ) umyj, ugotuj do miękkości ( około 60 minut ), przestudź, ściągnij skórkę. Zetrzyj drobno na miazgę lub na wiórki, ręcznie lub za pomocą maszynki elektrycznej.

Masą napełniaj słoiki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Przed podaniem, do porcji takich buraczków ze słoika, dodaj łyżkę startego chrzanu, starannie pomieszaj. Buraczki do obiadu gotowe ?

Przepis II

Składniki / 13 słoików o pojemności około 350 g

  • 5 – 6 kg buraków
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej

Starte buraki, dokładnie połącz z cukrem, octem winnym i solą.

Masą napełnij słoiczki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Jak pasteryzować słoiki*

Dno większego garnka, wyłóż lnianą ściereczką ( to zabezpieczy słoiki, przed bezpośrednim kontaktem z gorącym dnem ).

Słoiki przełóż do garnka. Do garnka nalej tyle wody, żeby sięgała do połowy lub do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj pokrywką.

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze około 15 – 20 minut.

Słoiki odłóż na deskę, przykryj lnianą ściereczką ( słoiki powinny wolno stygnąć ). Schłodzone przetwory, przechowuj w chłodnym miejscu do 12 – stu miesięcy ?

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów