Buraczki do słoików – 2 przepisy

Bardzo praktyczne zapasy przetartych buraczków na zimę, wystarczy je przełożyć do salaterki i już, gotowa porcja warzyw do obiadu 🙂

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przepis I

Przygotowuj czyste i wyparzone słoiki ( 13 sztuk ) o pojemności około 350 g.

Buraczki ( około 6 kg. ) umyj, ugotuj do miękkości ( około 60 minut ), przestudź, ściągnij skórkę. Zetrzyj drobno na miazgę lub na wiórki, ręcznie lub za pomocą maszynki elektrycznej.

Masą napełniaj słoiki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Przed podaniem, do porcji takich buraczków ze słoika, dodaj łyżkę startego chrzanu, starannie pomieszaj. Buraczki do obiadu gotowe 🙂

Przepis II

Składniki / 13 słoików o pojemności około 350 g

  • 5 – 6 kg buraków
  • 5 łyżek cukru
  • 10 łyżek octu winnego z białych winogron
  • 1 płaska łyżka zmielonej soli morskiej

Starte buraki, dokładnie połącz z cukrem, octem winnym i solą.

Masą napełnij słoiczki, starannie zakręć i przełóż do pasteryzacji.

Jak pasteryzować słoiki*

Dno większego garnka, wyłóż lnianą ściereczką ( to zabezpieczy słoiki, przed bezpośrednim kontaktem z gorącym dnem ).

Słoiki przełóż do garnka. Do garnka nalej tyle wody, żeby sięgała do połowy lub do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykryj pokrywką.

Kiedy woda się zagotuje, zmniejsz gaz do minimum i gotuj jeszcze około 15 – 20 minut.

Słoiki odłóż na deskę, przykryj lnianą ściereczką ( słoiki powinny wolno stygnąć ). Schłodzone przetwory, przechowuj w chłodnym miejscu do 12 – stu miesięcy 🙂

Zdjęcie - Buraczki do słoików – 2 przepisy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z bananem i jagodami

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl z melonem, bananem i malinami
1

Koktajl z melonem, bananem i m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pudding chia z kiwi
6

Pudding chia z kiwi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe lody owocowe
1

Domowe lody owocowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Budyń jaglany z jogurtem i jagodami
1

Budyń jaglany z jogurtem i jag…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jagody z mrożonymi bananami
1

Jagody z mrożonymi bananami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Surówka z jabłek i kalarepy
1

Surówka z jabłek i kalarepy

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu