Na każdy plasterek polędwicy położyć tej samej wielkości plaster żółtego sera. Paprykę pokroić w cienkie paski, położyć na brzegu i zwinąć w rulon. Wsadzić wykałaczkę z nadzianą czarną oliwką. Prawda, że proste?:)
Ostatnio szukalam pomyslu na koreczki z zielonym ogorkiem, bo budowanie koreczkowej "wiezy" jakos nie bardzo mi sie podobalo tym razem. Pomyslalam wiec by zrobic koreczki w stylu mojej szybkiej przekaski jaka czasem zjadam. Jak sie potem okazalo takie koreczki staly sie hitem przyjecia. Znikaly z polmiska w oka mgnieniu. Do tego byly lekkie i swieze.
Szyba przekaska gdy ma sie ochote na zielonego ogorka w innej postaci. Pracy przy tym malo, a jakze inny smak za sprawa jajka i oliwek.To tez dobre rozwiazanie gdy w progu stoja niespodziewani goscie. Zamiast serwowac im niezrdowe przekaski mozna w kilka minut przygotowac cos zdrowego, prostego, a do tego zupelnie innego.
Szybka przystawka lub też zagrycha do wina, ciekawe połączenie słodkiego ze słonym - taka wariacja na temat prosciutto e melone. Speck to wędlina należąca do szynek surowych, podwędzanych na zimno.
Cukinię najlepiej smażyć na patelni grillowej aż do uzyskania charakterystycznych pasków ale zwykła patelnia też da radę, gorgonzola jest dość intensywna więc można użyć wersji cremoso, delikatniejszej, kanapkowej pasty.
Zacznę od prostej bruschetty. Jest to włoska przystawka, której podstawą jest pieczywo. Opieczone, posmarowane oliwą i natarte czosnkiem. Do tego świeże pokrojone pomidory, świeża bazylia.
Tortille z chrupiącymi warzywami i wędzonym kurczakiem to świetna przekąska na zimno. Dobra zarówno na drugie śniadanie, lekki obiad albo na imprezę ;) Niebanalnej, intrygującej nuty smakowej dodaje aromatyczny chutney z mango.