Cukinia spotyka gorgonzolę
Szybka i smaczna przystawka, cukinie można nadziewać też serkiem kozim, można również wzbogacić przepis dodając np wędzonego łososia, suszone pomidory, szynkę wędzoną, rukolę... jest pole do popisu. Cukinię najlepiej smażyć na patelni grillowej aż do uzyskania charakterystycznych pasków ale zwykła patelnia też da radę, gorgonzola jest dość intensywna więc można użyć wersji cremoso, delikatniejszej, kanapkowej pasty.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić aż puści sok. Następnie przemyć pod wodą i osuszyć, pokroić na płaty. Każdy płat posmarować oliwą z obu stron, posolić i popieprzyć. Smażyć i odsączać z nadmiaru tłuszczu, nakładać serek i zawijać.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 1 cukinia
- 70g serka gorgonzola
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz kolorowy
Cukinie przekroić wzdłuż na pół, posolić i odstawić aż puści sok. Następnie przemyć pod wodą i osuszyć, pokroić na płaty. Każdy płat posmarować oliwą z obu stron, posolić i popieprzyć. Smażyć i odsączać z nadmiaru tłuszczu, nakładać serek i zawijać.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));