Karmelizowane marchewki ze speckiem
Szybka przystawka lub też zagrycha do wina, ciekawe połączenie słodkiego ze słonym - taka wariacja na temat prosciutto e melone. Speck to wędlina należąca do szynek surowych, podwędzanych na zimno. Wśród innych tego typu jak prosciutto, odróżnia ją mała zawartość wody. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć dowolnej dojrzewającej szynki, one wszystkie są jak dar niebios.
Marchew obieramy i kroimy w pół, wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut aby lekko zmiękły. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i wrzucamy marchewki, smażymy często obracając kilka minut aż marchewki staną się szkliste i zyskają piękną pomarańczową barwę. Jeszcze gorące zawijamy w plastry specku i podajemy.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 5 marchewek
- 2 łyżki cukru brazowego
- 2 łyżki masła
- 10 plastrów specku
Marchew obieramy i kroimy w pół, wrzucamy do gotującej się wody na około 5 minut aby lekko zmiękły. Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem i wrzucamy marchewki, smażymy często obracając kilka minut aż marchewki staną się szkliste i zyskają piękną pomarańczową barwę. Jeszcze gorące zawijamy w plastry specku i podajemy.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));