Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste.
Jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory zrobiłam :)! Ma chrupiącą skórkę i pyszne wilgotne, sprężyste wnętrze. Dodatkową zaletą tego chleba jest również minimalny czas jego przygotowania, bo wystarczy go wymieszać a później tylko uformować bochenek i już :)!
Mój najlepszy drożdżowy wypiek. Zdecydowanie. Bułki są puszyste, maślane w smaku, lekko wilgotne. Kwaśno - słodkie od rabarbarowego nadzienia.... ah, po prostu idealnie. Dla mnie, numer jeden, i na pewno do powtórzenia, jeszcze w tegorocznym rabarbarowym sezonie.
Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę...
Bagietki pszenne – zawsze przed nimi czułam respekt, nie udadzą się, nie umiem, nie wyjdą. Ale od kiedy mam nowy mikser z hakiem do ciasta .. powiedziałam stop spróbuję. I są pyszne, chrupiące pachnące. Rodzina orzekła, że co weekend mają być i już :).
Bułeczki są niesamowicie chrupiące a w środku mięciutkie z lekką słodyczą doskonale smakują z serem pleśniowym i sałatą lub po prostu z domowym dżemem polecam