Chleb żytni na zakwasie od Tatter
Prosty chleb żytni na zakwasie, tym razem z dodatkiem ziaren dyni oraz słonecznika.
Chleb żytni na zakwasie od Tatter
ZACZYN:
- 32 g zakwasu żytniego razowego
- 96 g maki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 192 g wody
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- 320 g zaczynu
- 480 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 280 g wody
- 10 g soli
- garść pestek słonecznika
- garść pestek dyni
- dodatkowo trochę pestek do posypania
Ciasto jest dość luźne i lepkie (mąka żytnia), z tego powodu tym razem chleba nie piekłam w garnku żeliwnym, a w zwykłej formie. Ja preferuję formę silikonową.
Wyłóż ciasto do formy, przykryj posmarowaną oliwą folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Chleb piekłam w temperaturze 220 stopni 45 minut. W połowie czasu wyrzuciłam bochenek z formy aby dopiekł się na kratce.
Chleb żytni na zakwasie od Tatter Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: