Tureckie bułeczki

Tureckie bułeczki

Zdjęcie - Tureckie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po raz pierwszy uczestniczyłam w zabawie ,,Wypiekanie na śniadanie,, niestety wpis nie ukazał się w planowanym terminie :-( jak zwykle net nawalił... ale już wszystko wróciło do normy na szczęście  :-)

Bułeczki są niesamowicie chrupiące a w środku mięciutkie z lekką słodyczą doskonale smakują z serem pleśniowym i sałatą lub po prostu z domowym dżemem polecam .

orginalny przepis od Tatter

na ok 10-12 sztuk

zaczyn
  • 320g  pszennej maki chlebowej
    7 g drożdży świeżych
    340g letniego mleka
 W ciepłym mleku wymieszać drożdże oraz mąkę zostawić na ok 1 godzinę.
  • 215gmąki orkiszowej
  • 20g mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ( karmelizowałam na patelni na złoty kolor)
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g stopionego masła
  • 50g miodu
  • 1 jajko
  • 100g suszonej żurawiny
ponadto
  • 1 jajko 
Do zaczynu dodaję roztopione miód,sól, przestudzone masło oraz karmelizowany cukier - łączę składniki. Następnie lekko ubijam jajko i wylewam do ciasta , stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną ze zmielonymi migdałami  - wyrabiam ok 10 minut pod koniec wyrabiania wsypuję żurawinę.  Ciasto przekładam do natłuszczonej miski i przykrywam tak pozostawiając do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odgazowuję i dzielę na 10 kawałków układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze aby lekko podrosły ok 15-20 minut ( w zależności od ciepła w pomieszczeniu), następnie smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika 210 C i piec ok 20-30 minut do zrumienienia się. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.  Smacznego

Zdjęcie - Tureckie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tureckie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tureckie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów