Chrupiąca, ciepła, podpieczona bułeczka, z plastrem podsmażonego bekonu/ szynki szwarcwaldzkiej, delikatne jajko w koszulce, z cudownie płynnym żółtkiem w środku, a wszystko to okraszone, sporą ilością, doskonałego sosu holenderskiego:)
Wielu dziwi to, że nie lubię słodkich pomidorów. A te malinowe w ogóle pozostają daleko poza sferą moich zainteresowań. Dla mnie pomidor musi być kwaśny, praktycznie w połowie niedojrzały. Takie jadłabym całymi dniami. I takie ususzyłabym i zapakowała do słoiczka.
Trzeba z nią postępować ostrożnie i delikatnie, uważać jeszcze bardziej, niż przy klasycznej. Jednak kiedy się uda - olśniewa. Najlepsza tego samego dnia, kiedy jeszcze nie nasiąknie śmietaną, i zachowuje swoją charakterystyczną strukturę - chrupiąca z wierzchu, mięciutka i lekko ciągnąca w środku.
Pyszny, orzeźwiający koktajl pełen witamin :) doskonale chłodzi i poprawia nastrój. Delikatną różaną nutę smakową można osiągnąć, dodając odrobinę wody różanej (...), ale bez niej koktajl też będzie świetnie smakował :)
Dawno nie piekłam bułeczek, więc nabrałam na nie ochoty. Chciałam, aby były to prostu bułeczki pszenne i takie też upiekłam. Tyle, że do ciasta dodałam jeszcze startą cukinię, która nadała im świeżości. Bułki ulepiłam obsypując ich wierzch kaszą manną. Dzięki temu ich skórka wyszła przyjemnie chrupiąca
Skoro już spędzamy cały dzień na grillu, to czemu mamy się obejść bez deseru??? Zamiast zabierania ze sobą niezdrowych, gotowych słodkości, proponuję przyrządzić smakowite owoce na grillu! Grillowane brzoskwinie skropione grillowaną limonką to "niebo w gębie".
Moja mama dawno temu robiła powidła z truskawek. Bardzo je lubiłam, smakowały mi wtedy o wiele bardziej niż te tradycyjne, śliwkowe. Postanowiłam przypomnieć sobie smaki dzieciństwa i zrobiłam kilka słoiczków pysznych powideł :)
Pewnie zgodzicie się ze mną, że rzodkiewki na ciepło dość rzadko pojawiają się w przepisach. U mnie do tej pory pojawiły się raz, w sałatce. Tym razem wykorzystałam je jako jeden ze składników sosu do makaronu. Są lekko chrupiące i stanowią oryginalny akcent w banalnej z pozoru potrawie :)
Przepyszne zestawienie, równie dobre na gorący dzień czy chłodny i deszczowy jak ten, który powitał mnie z samego rana. Nieskomplikowany, wręcz banalny przepis, który może zachwycić.
Makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta – danie na każdą pogodę i każdą okazję. Ja jadłam na zimno jako sałatkę, ale równie dobrze smakuje ciepła. Idealnie sprawdziła sie jako lunch do pracy. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam
Ponieważ moja rodzina zajada się truskawkami od dłuższego już czasu to nie możne zabraknąć tych cudownych owoców również w wersji wytrawnej. Kanapka przepyszna, idealna na śniadanie, ale ja mogę ją jeść także na kolacje.
Ogromne upały, które przyszły całkiem niespodziewanie sprawiły, że pomyślałam nad przygotowaniem czegoś orzeźwiającego. Jest to kolejny przepis z filmu Pedro Almodovara – „Volver”.
Sezon na szparagi powoli będzie dobiegał końca (przynajmniej w mojej kuchni), a więc na zakończenie prosta zupa krem. Na obiad to trochę za mało, ale na kolację będzie idealna.