Korzenne r a c u c h y z jabłkiem.
Racuchy idealne na lunch.Ze szklanką mleka lub naturalnym jogurtem.
Jabłkowo – cynamonowe z nutką imbiru.Pyszne!
Korzenne racuchy z jabłkami. Na lunch, ze szklanką mleka. /na dwie porcje/Źródło: przepis Trufli. Dziękuję :)
½ szklanki maki pszennej
½ szklanki maki razowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru, szczypta soli
2 – 3 szczypty mielonego cynamonu
2 – 3 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 spora szczypta mielonego imbiru
1 szczypta kurkumy
1 jajko
maślanka lub kefir
2 twarde, soczyste jabłka, pokrojone w cienkie plasterki, olej słonecznikowy
Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą kurkumy.Dodać jajko, cukier, cynamon, imbir i świeżo zmielony pieprz. Dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie stopniowo dolewać kefir, aż do uzyskania ciasta nieco gęstszego niż ciasto naleśnikowe.
Dodać pokrojone w plasterki jabłka i dokładnie wymieszać.
Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju. /Uważajcie, żeby nie ‘wylewać’ zbyt dużej ilości ciasta na jeden placuszek – mogą być wtedy niedopieczone w środku/
/ PS. Jabłka jedzą w s z y s c y. W s z ę d z i e :)
Mała Chinka i zielone jabłuszko. Pekin, Chiny 2010.