Śniadanie do łóżka #3: Tosty francuskie z chlebka bananowego



Obrane banany wrzuć do dużej miski, dodaj roztopione masło i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. W drugiej kolejności dodaj cukier, rozbełtane jajko, ekstrakt z wanilii i wymieszaj. Na koniec dodaj suche składniki: mąkę, sodę, posiekane orzechy i jeszcze raz wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto i piecz godzinę w piekarniku o temperaturze 170 stopni.

Tosty francuskie z chlebka bananowego chlebek bananowy jajko 100 ml mleka łyżka miodu łyża masła łyżka oliwy z oliwek
W misce, za pomocą trzepaczki wymieszaj jajko, mleko i miód. Do mikstury włóż kromki chlebka bananowego i trzymaj je 5-10 minut. Tosty smaż z dwóch stron do zbrązowienia, na rozgrzanej patelni. Podawaj z syropem klonowym, miodem lub konfiturą.
Tosia