konfitura owocowa własnej produkcji ...

konfitura owocowa własnej produkcji ...

... albo raczej coś w stylu konfitury. o, a najbardziej to po prostu SOS OWOCOWY :)

w trakcie produkcji pankejków wyprodukowałam też coś owocowego do polania tychże. wyszło pyszne, w przygotowaniu jest banalne, i bardzo dobrze się komponuje i z plackami, i z deserami, i z musem czekoladowym też!

z racji, że pankejki robiłam w dniu, kiedy wszystkie sklepy były pozamykane, a pogoda nie nastrajała do poszukiwania sprzedawców owoców stojących przy drogach, wykorzystałam zapasy z zamrażalnika (podczas użycia świeżych owoców trzeba dolać trochę wody do garnka, i - pozamiatane)

składniki:

  • ok 500g mrożonych wiśni, bez pestek
  • ok 300g mrożonych śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • ewentualnie - przy świeżych owocach - odrobina wody

przygotowanie:

wrzucić owoce do garnka, postawić na średnim ogniu (do świeżych dolać ciut wody, do mrożonych nie trzeba). dosypać 2 łyżki cukru brązowego, przykryć pokrywką, i mieszać co jakiś czas, pilnując, żeby się nie przypaliło. po minimum kwadransie (można dłużej, robi się gęstsze) przelać do miseczki i konsumować, na przykład w towarzystwie placków - patrz zdjęcie

:)

Zdjęcie - konfitura owocowa własnej produkcji ...  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów