CHLEB PEŁNE ZIARNO - ULUBIONY
Chleby to jedno z bardziej urodziwych dań i tych dających się przyjemnie fotografować. Wyglądają smacznie nawet na sklepowych półkach, ale nie do tego stopnia żeby się nimi zachwycać, no przynajmniej tymi w sklepie byłoby trudno. Może dlatego, że mi się opatrzyły przez całe życie a może dlatego, że brak im tych nieregularnych pęknięć i kształtów, które uważam za nieziemskie. Im bardziej indywidualny chleb, im więcej serca i ochoty w niego włożymy tym jest smaczniejszy i z większą chęcią się go je. Myślicie, że to przesadna głębia użyta do opisu pieczywa? Może macie trochę racji ale gdybyście spróbowali tego chleba… Chleb idealny lekko miodowy, pszenny z ogromnymi dziurami nieziemsko puszysty z chrupiącą skórką, długo utrzymujący świeżość. Chleb absolutnie ulubiony, mogłabym go jeść codziennie a nawet kilka razy dziennie ;-). Za przepis dziękuję Lisce(mąkę orkiszową podmieniłam na pełne ziarno ale chleb wyszedł rewelacyjny tak jak autorce).
Ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 5/10
Czas przygotowania: 12h zaczyn, 4-5h
SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 75 g mąki pełne ziarno
- 80 g wody
Odstawić na 12-24 h
Następnie dodać:
- 150 g wody
- 30 g miodu
- 300 g mąki orkiszowej (użyłam mąki typ 700, jasnej)
- 2/3 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki razem z gotowym zaczynem umieszczamy w większej misce i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Miksujemy co najmniej 7-8minut.
2. Ciasto będzie raczej luźne. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Miskę umieszczamy w foliowej torebce, owijamy i odstawiamy na 2h.
3. Po tym czasie kosz do wyrastania chleba mocno podsypujemy mąką. Formujemy bochenek i umieszczamy go w koszyku łączeniem do góry.
4. Kosz umieszczamy ponownie w foliowej torebce i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250st.
6. Na gorącą blachę delikatnie przekładamy bochenek. Mój rozlał się nieco na boki ale potem pięknie wyrósł z górę.
7. Szybko wsuwamy chleb do piekarnika, spryskując przed zamknięciem jego ścianki 4-5razy wodą ze spryskiwacza.
8. Pieczemy 35minut.
9. Studzimy na kratce.
Smacznego!