Brak pomysłu na piątkowy obiad...? Może pulpeciki rybne? Z powodzeniem mogą służyć jako dodatek do zup. A podane z sosem i ziemniakami / ryżem będą stanowiły zdrowy posiłek :)
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, studzimy. Zagniatamy ciasto z ziemniaków, mąki i 2 jajek oraz odrobiny soli. Następnie, gdy ciasto jest już ładnie wyrobione i gładkie, odkrawamy sobie kawałek, formujemy z niego gruby wałek i nadziewamy śliwką...
Kotlety siekane, to ulubiona wariacja na temat kotleta, w naszym domu. Są świetną alternatywą dla nudnego schabowego i dla zwykłego fileta drobiowego, a przy tym ekspresowo się je przygotowuje. Delikatne, puszyste, mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz - kotlety idealne:)
Zabrałam się za knedle. Knedle z jabłkami u nas w domu nie mają sobie równych. Wolimy je od tradycyjnych knedli ze śliwkami. Jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka nie mają tyle soku co śliwki czy truskawki i jeśli gdzieś ciasto się przerwie, knedel nadal wygląda zgrabnie, nie jest zabarwiony sokiem i nie rozmięka w tym miejscu.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Dziś coś oszczędnego w formie, ale jakże smacznego! Danie w miarę szybkie w przygotowaniu i jednocześnie zaspokajające małego i większego głoda. Polecam wersję na bazie serka mascarpone - super delikatna w smaku, pycha!
Polędwiczki wieprzowe, uwielbiam za ich kruchość, soczystość i delikatność. Poza tym, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niewiele im trzeba, by rozpływały się w ustach i zachwyciły podniebienia swoim smakiem. Każdemu polecam.