Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo-szpinakowym
Brak pomysłu na piątkowy obiad...? Może pulpeciki rybne? Z powodzeniem mogą służyć jako dodatek do zup. A podane z sosem i ziemniakami / ryżem będą stanowiły zdrowy posiłek :)
Składniki:
- 500 g filetów z ryby
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- sól, pieprz
- odrobina curry
- 200 g mrożonego szpinaku
- 200 g cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Umytą rybę osusz i zmiel w maszynce. Dodaj kaszę manną, jajko, sól, pieprz i curry. Masę dokładnie wymieszaj i maczając rękę w wodzie, uformuj małe pulpeciki.
Do płaskiego rondla wlej bulion. Do gotującego wywaru wrzuć pulpeciki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 min. Gotowe pulpety wyjmij, a w wywarze ugotuj cukinię i połowę szpinaku. Kiedy warzywa zmiękną,dodaj rozgnieciony czosnek i zmiksuj blenderem na gładki krem.
W kubeczku dokładnie rozmieszaj mąkę wraz ze śmietaną, rozprowadź odrobiną wywaru i wlej do rondla, zagotuj dodając pozostały szpinak. Sos dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pulpeciki i jeszcze raz całość zagotuj.