Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo-szpinakowym

Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo-szpinakowym

Brak pomysłu na piątkowy obiad...? Może pulpeciki rybne? Z powodzeniem mogą służyć jako dodatek do zup. A podane z sosem i ziemniakami / ryżem będą stanowiły zdrowy posiłek :)

Zdjęcie - Pulpeciki rybne w sosie cukiniowo-szpinakowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g filetów z ryby
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • odrobina curry


Sos:

  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 200 g cukinii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu greckiego



Przygotowanie:

Umytą rybę osusz i zmiel w maszynce. Dodaj kaszę manną, jajko, sól, pieprz i curry. Masę dokładnie wymieszaj i maczając rękę w wodzie, uformuj małe pulpeciki.

Do płaskiego rondla wlej bulion. Do gotującego wywaru wrzuć pulpeciki, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez ok 20 min. Gotowe pulpety wyjmij, a w wywarze ugotuj cukinię i połowę szpinaku. Kiedy warzywa zmiękną,dodaj rozgnieciony czosnek i zmiksuj blenderem na gładki krem.

W kubeczku dokładnie rozmieszaj mąkę wraz ze śmietaną, rozprowadź odrobiną wywaru i wlej do rondla, zagotuj dodając pozostały szpinak. Sos dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pulpeciki i jeszcze raz całość zagotuj.

Kategorie przepisów