Sasznie
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 30minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Miłośnikom dań ziemniaczanych polecam hit kuchni białoruskiej. Placki z gotowanych ziemniaków wypełnione farszem z białego sera smażone na patelni i podane z kleksem śmietany są genialne. Na ciepło smakują tak dobrze, że ciężko się od nich odczepić.
Źródło: Joanna Jakubiuk - Ziemniak - wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów.
Składniki- ziemniaki - 1 kg
- mąka - 150 g
- biały ser - 300 g
- jajka - 1 szt.
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
- kwaśna śmietana - do podania
- szczypiorek
Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków, dodać posiekany szczypiorek, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko, mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Nabierać kulkę ciasta, rozpłaszczyć na dłoni i na środku ułożyć małą porcję sera. Skleić brzegi u uformować niezbyt duże, płaskie kotlety. Obtoczyć je w mące i smażyć na gorącym tłuszczu po kilka minut z każdej strony.