Kurczak w kremowym sosie z papryką i pieczarkami
Przepis, na filety kurczaka w kremowym sosie z papryką i pieczarkami. Uzupełnieniem potrawy, będzie kasza, ryż lub makaron. Polecam na szybki i smaczny obiad, dla całej rodziny ?
Składniki na kurczaka w kremowym sosie z warzywami
– 2 średniej wielkości filety
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 papryka
– 2 starte ząbki czosnku
– 2 łyżeczki mąki np. z ciecierzycy
– 100 ml. śmietany do zup ( opcjonalnie )
– 2 łyżeczki suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 litra wody lub bulionu
– olej lub masło klarowane do smażenia
– świeżo posiekana pietruszka, bazylia lub koperek
Filety umyj i osusz. Jeżeli są grubsze, można podzielić każdą pierś, na dwa cieńsze płaty. Każdy płat, natrzyj czosnkiem, delikatnie posyp solą, pieprzem i majerankiem. Odłóż na 10 minut.
Pieczarki obierz i pokrój na grubsze plastry. Paprykę podziel na pół, usuń gniazdo nasienne i pokrój na paski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na rozgrzany olej, połóż filety, smaż na rumiano z każdej strony, na średnim ogniu. Odłóż na talerzyk.
Na tej samej patelni, krótko podsmaż cebulę i paprykę, dodaj pieczarki. Wszystko krótko smaż, a następnie duś pod przykryciem.
Do warzyw, dolej 1/2 litra wody lub bulionu. Jeżeli chcesz zagęścić sos, wcześniej dodaj mąkę do płynu.
Do gorącego sosu z warzywami, dodaj filety. Wszystko chwilę gotuj, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli używasz, dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Dodaj posiekaną pietruszkę, bazylię lub koperek.
Podaj z kaszą, ryżem lub makaronem ? Smacznego ?